Bàner

Entrevistes
Aquí trobaràs totes les entrevistes que hem realitzat a gente directament relacionada amb el medi ambient. Pots trobar-los en varis formats: Videos, Audio o bé per escrit.

Entrevista a Jordi Corrales sobre els incidents nuclears de Fukushima
Share
Valoració d'usuari: / 2
PitjorMillor 
Escrit per Aniol Esquerra   
dijous, 17 de març de 2011 21:11
Central de FukushimaIcona Foc Hem tingut l'oportunitat d'entrevistar de nou a Jordi Corrales, expert en energia nuclear. Aquest cop ens hem centrat sobre el seguit d'esdeveniments malafortunats que han succeït a la central nuclear de Fukushima. Gràcies a tots els seguidors de Facebook que han enviat les seves preguntes.

Entrevista

 

Primer de tot disculpar-me pels possibles errors en les meves respostes, doncs no tinc més informació sobre el que està passant a Fukushima que el que ens diuen els mitjans de comunicació.

 

Les autoritats japoneses donen la informació amb comptagotes i hi ha molta gent que dóna la seva opinió sobre el que pot estar passant com si fossin fets objectius, cosa que augmenta la confusió.

 

Abans de contestar les preguntes m'agradaria dir un parell de coses sobre l'accident. Pel que ens han dit els operadors de la central, els reactors que estaven en funcionament quan va ocórrer el terratrèmol van parar correctament al detectar-lo. Degut al terratrèmol es va perdre l'alimentació exterior de la planta de Fukushima i va entrar en funcionament el sistema alternatiu d'alimentació elèctrica, que són uns generadors dièsel. Normalment cada central té 3 generadors per seguretat, si falla un, en tens un altre, i si falla aquest un últim, que a vegades és compartit per més d'un reactor en les centrals que en tenen més d'un.

 

A continuació el tsunami es va endur per davant els generadors i van entrar en funcionament les bateries, que és l'últim recurs elèctric i que només funciona durant 8 hores.

 

Després de parar una central nuclear és molt important seguir refrigerant el nucli, doncs els productes de fissió (els elements en els quals es separa l'urani) segueixen emetent calor durant força temps. (http://www.euronuclear.org/info/encyclopedia/r/residual-heat.htm).

 

Al caps d'uns segons, aquesta potència que segueix generant el nucli és de l'ordre del 5% de la potència inicial, i al cap d'unes 8 hores ja ha arribat a només un 1%, però un 1% d'una central de 800 MW, com els reactors 2, 3 i 4 de Fukushima-I segueix sent una potència important.

 

A partir d'aquí, i amb els sistemes danyats pel terratrèmol i el tsunami, hi ha hagut tots els problemes que hi ha. I que esperem que es resolguin amb el menor impacte possible a l'entorn i que ningú es vegi afectat en la seva.

 

Darrera actualització de dissabte, 19 de març de 2011 13:29
Llegiu-ne més...
 
Entrevista a Jordi Corrales sobre energia nuclear i el MTC
Share
Valoració d'usuari: / 15
PitjorMillor 
Escrit per Aniol Esquerra   
dimecres, 16 de febrer de 2011 12:48

Xemeneies de condensacióIcona Foc Ara que el tema de l'energia nuclear torna a estar candent hem tingut l'oportunitat d'entrevistar a en Jordi Corrales que, gràcies a la seva formació i experiència a l'empresa Tecnatom, modelant processos físics i lògics de centrals nuclears, ens pot explicar, amb detall, alguns dubtes que molts de nosaltres tenim sobre les centrals nuclears i el Magatzem Temporal Centralitzat. Volem donar-li les gràcies per la seva atenció i recordar-vos que podeu preguntar-nos tot tipus de dubtes al nostre fòrum.

Entrevista sobre el MTC a Jordi Corrales

  • Per persones no tècniques, podries explicar el principi de l'energia nuclear?

Resumint molt, el principi bàsic consisteix en aprofitar que un àtom d’urani, al rebre l’impacte d’un neutró, es parteix en dos parts alliberant energia en el procés. Aquesta energia l’aprofitem per fer escalfar aigua i així produir vapor que mogui una turbina. Podria veure, per tant, com una central tèrmica en la qual el combustible és urani.

  • Segons tu quin és el principal avantatge de l'energia nuclear?

El principal avantatge de l’energia nuclear, per mi, el baix cost de la producció d’energia si no es tenen en compte els costos de construcció de la central ni del tractament de residus. Tenint en compte aquests factors no està tan clar que sigui una energia tan barata.

Altres avantatges són la seva alta densitat de potència, la no emissió de CO2 en la producció d’energia, l’alta disponibilitat de les centrals

  • I l'inconvenient?

Els inconvenients són coneguts per tothom: el risc d’accident, que encara que sigui mínim, les conseqüències podrien ser fatals i el tractament dels residus radioactius durant milers d’anys després de tancar la centra.

  • El govern allargarà la vida de les centrals nuclears més enllà dels 40 anys. Ens podem fiar d'una construcció feta als anys 70? Pot haver-hi problemes de seguretat?
Més val que ens en puguem refiar, no? Amb el manteniment i les inversions adequades, estic segur que ens en podem refiar. Ara, hem de recordar que els gestors de les plantes són empreses privades, les quals intenten estalviar (per desgràcia), en aquests temes. O sigui que la legislació ha de ser molt estricta i obligar a les empreses a invertir en manteniment i millores, sobretot quan ja tenen la inversió inicial pagada i les nuclears es converteixen en màquines de fer “diner fàcil”.

El model de permisos a Espanya és el de donar llicències d’operació cada 10 anys. A altres països, com per exemple Suïssa, les llicències són permanents a condició de passar les inspeccions del govern. Una solució intermèdia és, quan una planta ha passat una certa vida operativa, donar llicències d’operació més curtes i sotmetre’s a exàmens exhaustius més sovint.

Si les coses es fan bé no ha d’haver-hi problemes de seguretat. Amb revisions, actualitzacions d’equipament, plans de manteniment adequats i inspeccions rigoroses i periòdiques no ha de suposar cap inconvenient aprofitar unes plantes que ja tenim a ple rendiment.

També s’ha de dir, que a la mínima que hi hagi indicis que les coses no es fan com s’han de fer, el govern ha de tenir la potestat de tancar una planta.

 

Darrera actualització de dilluns, 21 de febrer de 2011 18:14
Llegiu-ne més...
 


Copyright © 2017 Associació Ecogent. Tots els drets són reservats.
Joomla! és un programari lliure distribuït sota la llicència GNU/GPL.

Cerca en Web

Subscripcions

RSS Button Subscriu-te!


Seguir a Ecogent_cat en Twitter

Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.